woensdag 20 maart 2013

Spreuk - Als het getij verloopt ...

'Als het getij verloopt, moet men de bakens verzetten'. Als de omstandigheden veranderen, past men zijn tactiek aan. 

... verzet men de bakens

In het tweede nummer van het magazine Flow dit jaar staat een fijn artikel over de moderne variant van het tegeltje, namelijk heel mooi geïllustreerde posters met positieve quotes. 

Het begint allemaal in het jaar 2000 wanneer een Engelse boekhandelaar een aantal dozen vol met boeken koopt op een veiling. In één van de dozen zit een poster met daarop de boodschap: 'Keep calm and carry on'. Het blijkt tevens een poster te zijn met geschiedenis. 

1939, aan de vooravond van het begin van WO II worden er in een drukkerij tweeënhalf miljoen propagandaposters gedrukt. Dit in opdracht van de Britse overheid met een boodschap voor het volk in tijden van een naderende oorlog: 'Keep calm and carry on'. Blijf kalm en ga gewoon door ... dan komt het wel goed. Deze posters komen om onduidelijke redenen nooit in omloop en geraken in de vergetelheid... tot in 2000.

Originele poster

De boekhandelaar hangt de poster op in zijn winkel en kent vanaf dat moment een groot succes! Er worden nieuwe exemplaren gedrukt en er barst een ware hype rond los.

Deze poster wordt ook een inspiratiebron voor vormgevers die aan de slag gaan met hun eigen favoriete wijsheden. Schitterende resultaten! Uitgeverij Chronicle Books gaf in 2011 een boekje uit dat vol staat met deze mooie plaatjes. De cover luidt: 'Everything is going te be OK'. De bestelling van dit juweeltje is al een feit! 

2011 - Chronicle Books

Al zijn deze nieuwe tegeltjes zeer schoon, ik blijf toch trouw aan mijn zoektocht naar de oude tegelspreuken die in vroeger tijden nog ergens boven de deur of de haard gehangen hebben! Mijn tactiek blijft dus onveranderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten