woensdag 30 januari 2013

Spreuk - Wie als vriend hier binnen gaat ...

'Wie als vriend hier binnen gaat, komt nooit te vroeg maar steeds te laat'. Een klassieker onder de tegels. Dé spreuk die in vroeger tijden wel ergens boven een deur te vinden was.

... komt nooit te vroeg maar steeds te laat

... komt nooit te vroeg maar steeds te laat

maandag 28 januari 2013

Dé pompoensoep met balletjes

Op algemeen verzoek maakte ik afgelopen week nogmaals dé pompoensoep met pikante balletjes, een succesnummer op oudjaarsavond.

Zoals beloofd zou het recept op Tierlanntijntjes komen. Op onderstaande foto het laatste tasje soep met nog één balletje. Waar de andere naartoe zijn, wie weet het? Al durf ik toch wel in de richting te kijken van de man des huizes hier, een fervente liefhebber van soep met ballekes.

Pompoensoep met nog één pittig balletje

* 1 oranje hokkaido pompoen
* 300 gram rundergehakt
* 1 ui
* 1 winterwortel
* 2 theelepels gemberpoeder
* 3 theelepels kerriepoeder
* 1/2 theelepel gemalen komijn
* 1 theelepel gemalen koriander
* 1 à 1.5 liter groentebouillon
* peper en zout

Strooi peper en zout door het gehakt. Kneed het gehaktmengsel goed door en draai daar kleine balletjes van.
De pompoen schoonmaken door deze goed af te spoelen, doormidden snijden en de pitten verwijderen met een lepel. De schil mag er aanblijven als deze niet al te dik is. Het maakt de soep heel smeuïg. De pompoen in blokjes snijden. 
Snij ook de wortel in blokjes en snipper de ui.
Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de ui gedurende een minuut. Roer de gember, komijn en koriander erdoor. Voeg de pompoen en wortel toe en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar is. 
De soep mixen en het geheel weer aan de kook brengen. Voeg de gehakballetjes toe en laat  ze nog 10 minuten zachtjes meekoken. Afkruiden met peper en zout.

Succes verzekerd! Dit recept vind je terug op de website van De Groene Weg, een keten van biologische slagerijen in Nederland.

zondag 27 januari 2013

Witte chocoladepasta

Choco, I love it! Het gebeurt wel eens dat ik met de lepel (theelepel of soeplepel) in aanslag naar de chocopot grijp. Zalig! 

Eind vorig jaar ging ik zelf aan de slag en maakte witte en bruine chocopasta voor mijn Secret Santa slachtoffer, Buffie. Enkele dagen geleden liet ze me weten dat ze helemaal weg was van de witte chocopasta. En ze is zeker niet alleen! 

Homemade: chocopasta en witte chocopasta

Dus speciaal voor Buffie en alle andere chocopasta-lovers, zie hier het recept dat ik volgde. 

* 200 g witte chocolade
* 200 g ongezouten, zachte boter
* 50 ml zonnebloemolie met neutrale smaak (= ontgeurde zonnebloemolie)

Breek de chocolade in stukjes en laat hem al roerend smelten au bain-marie. Let goed op dat de chocolade niet te warm wordt.
Neem de kom uit het water.
Voeg de zachte boter bij de chocolade en klop stevig met de mixer.
Giet beetje bij beetje de zonnebloemolie bij het mengsel.
Doe de chocopasta in een pot en zet koel weg.

Dit recept vond ik in het boek: Zelfgemaakt. eenvoudige cadeautjes om te geven en te houden (Majke Jongen). Het staat boordevol creatieve ideetjes!


Een bron van inspiratie!

woensdag 23 januari 2013

Spreuk - Wie niet in staat is een fout te maken ...

'Wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat'. Deze spreuk kreeg ik gisteren van mister Frisjes. En blij dat ik was, deze zat immers nog niet in mijn collectie.

Fouten maken mag, gelukkig maar! En uit je fouten leer je. Zo leerde ik zéér recentelijk om in het vervolg een losstaande spiegel niet zomaar tegen iets aan te zetten. In het voorbijgaan raakte ik de spiegel en klets... in vijf stukken. Net de spiegel van een commodekastje dat ik onlangs schilderde. 

Teleurstelling alom natuurlijk. Ik nam de vorm van de spiegel onmiddellijk over op dik karton en ben vandaag nog naar Brico gereden. Misschien maakten ze daar wel spiegels op maat. En ja hoor, dat deden ze. Het prijskaartje daarentegen viel wel tegen, 239.70 euro voor een nieuwe op maat gemaakte spiegel. Too much! Zeker als je weet dat het totale kastje een luttele tien euro kostte in de kringwinkel van Geel.

... is tot niets in staat

Hopelijk passeert er in de nabije toekomst een gelijkaardig spiegeltje op mijn pad. Dat zou zeer fijn zijn! En niet te vergeten... de scherven brengen me misschien nog geluk!  

maandag 21 januari 2013

Een vruchtbaar weekend

Het is dan ondertussen wel Blue Monday, volgens een Brits psycholoog de meest deprimerende dag van het jaar, ik geniet toch maar lekker na van mijn uiterst vruchtbare weekend.

Vrijdag rond een uur of vier gestart met een naai-ateliertje onder vriendinnen. Een perfecte timing zo bleek want de naailes op zaterdag ging niet door. Onder het thema: 'Tasjes maken de vrouw' gingen we van start. Ikzelf maakte nog een aantal broertjes en zusjes bij van mijn eerder gemaakt mini-tasje. Eén tasje, klaar in zes minuten, het blijft voor mij onrealistisch maar het ging sowieso vlotter na een tijd. Restjes stof... ik kan er ondertussen wel weg mee!

Sfeerbeeld naai-ateliertje

Broertjes en zusjes van mini-tasje 1

Zaterdag, kringwinkeldag! Mol had niet zoveel te bieden, Turnhout daarentegen maakte me blij met drie sterretjesborden van Boch. Soepborden van die reeks had ik nog niet én slecht 75 eurocent per bord, die moesten gewoon gekocht worden. De borden werden ook die dag al plechtig ingewijd met een lekker soepje. Een probeersel met als ingrediënten: drie gele wortels, één pastinaak, een halve knolselder en natuurlijk ajuin. Mmmm... winter in je bord!

Winterse soep in Boch bord

Iets wat al lang op het programma stond waren de Mexicaanse bruidskoekjes naar het recept van Dorien Knockaert. Ik had er zoveel goeds over gelezen dat die ook ten huize Tierlanntijntjes gemaakt moesten worden. Dit weekend was het de moment! Een schot in de roos... heel lekker en de structuur doet me een beetje denken aan zandkoekjes. Ze werden tevens erg gesmaakt door mijn mannelijk gezelschap hier in huis!

Mexicaanse bruidskoekjes op Boch bord

Zondagavond in de zetel met een tas warme chocomelk (warme melk + pure hagelslag) en een bruidskoekje in de hand, een schone afsluiter van het vruchtbare weekend! 

woensdag 16 januari 2013

Spreuk - Zoals het klokje thuis tikt ...

'Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens'. Een klassieker en kijk hoe mooi beide tegeltjes zijn! Daarom al verdienen ze een plaats op Tierlanntijntjes!

De zus is afgelopen weekend verhuisd naar haar eigen stekje en ik hoop dat ze dat tikkend klokje gauw zal vinden in haar nieuwe thuis! 

... tikt het nergens

... tikt het nergens

woensdag 9 januari 2013

Spreuk - Gezelligheid ...

'Gezelligheid kent geen tijd'. Net klaar met werken en de hoogste tijd om nog wat gezelligheid hier in huis te brengen! 

Ik maak mijn 'Even bijkomen' thee, kruip onder mijn fleecedekentje, boekje erbij en we zijn geïnstalleerd. Nog efkes genieten van deze woensdag, 9 januari 2013!

... kent geen tijd

Even bijkomen... niet alleen 's middags maar ook laat op de avond

woensdag 2 januari 2013

Spreuk - Wat het vrouwke gaarne mag ...

'Wat het vrouwke gaarne mag eet het manneke elke dag'. Een spreuk met een culinair tintje, altijd gepast ten huize Tierlanntijntjes. Waarom deze spreuk nu net vandaag? Mijn manneke kreeg al drie dagen op rij dezelfde soep voorgeschoteld en morgen gebeurt dit naar alle waarschijnlijkheid opnieuw.

... eet het manneke elke dag

Voor het eindejaarsdiner kregen wij de opdracht om het voorgerecht te bereiden. Ik besloot iets simpel te maken waar je op voorhand van weet dat het lekker gaat zijn. Nog experimenteren op de laatste dag van het jaar... niets voor mij! Het werd een pittige pompoensoep met pikante balletjes. Soep van pompoenen is iets wat dit vrouwke zeer gaarne mag en de balletjes gekruid met curry zouden zorgen voor een feestelijk tintje.  

De soep was een succes! Van die aard zelfs dat ik vandaag gewoon dezelfde soep maakte van de halve pompoen die nog in de ijskast lag. Deze keer zonder balletjes... een ietwat jammere zaak volgens het manneke. Een voornemen voor dit jaar, meer soep met balletjes maken. Iets klein waar ik iemand hier in huis zeer blij mee kan maken! 

Voor de liefhebbers... het receptje van deze pittige soep met balletjes post ik één van de komende dagen. 

dinsdag 1 januari 2013

Mini-tasje

Een tijdje geleden in de naailes... 'Juf Linda' begroette ons zoals altijd zeer enthousiast en vertelde dat we een tasje gingen maken dat op 1-2-3 af was. Klinkt leuk maar eerst zien en dan geloven dacht ik dan. 

Ze had een afgewerkt exemplaar bij en inderdaad het zag er mooi uit. Zoiets snel in elkaar steken dat was een ander paar mouwen. Om ons te overtuigen zou ze ter plekke een demonstratie geven. Goed voorbereid als ze was nam Linda een reeds op maat geknipt lapje stof. Het tasje zou binnen de vijf minuten af zijn. Dit moest gechronometreerd worden! Ik gaf het startsein en Linda ging aan de slag met het lapje stof, garen en een rits. Binnen de vijf minuten lukt niet maar ik klokte af op een zeer verdienstelijke zes minuten en 11 seconden. 

Ik zag het al voor me... een nieuw make-uptasje, een tasje voor mijn nagellak, enz. Ondertussen werd er één mini-tasje gemaakt met een restje rode stof. Niet in een nieuwe recordtijd, integendeel. Bij mij duurde het ongeveer twintig minuten om het te maken. Wel fijn om zo snel resultaat te hebben van je prutswerk. En al zeg ik het zelf, het resultaat mag er wezen.

Mini-tasje

Last minute besliste ik om er een applicatie van Hema op te strijken en om het helemaal af te werken kwam er aan de rits nog een rode kraal te hangen. Een overgebleven kraal trouwens, deze rode fimoklei-bolletjes gebruikte ik bij het maken van de ketting voor mijn Secret Santa slachtoffer, Buffie

Rode kraal als extraatje

Kerstkralen voor Buffie

Fimoklei, ik werk er graag mee. Bolletjes maken, met een tandenstoker gaatjes erin prikken, 30 minuten bakken op 110 graden en je hebt zelfgemaakte kralen. Zo simpel is het! En je kan als eens zot doen want er zijn verschillende flashy kleurtjes te verkrijgen, al dan niet met glinster-effect.

Bij deze... iedereen een glinsterend 2013 toegewenst en dat ik nog veel mini-tasjes mag maken dit jaar!