donderdag 7 november 2013

Muntgroen, part IV

Eindelijk... daar ben ik ermee, het laatste deel van mijn muntgroene vierluik. Inspiratie hiervoor werd gehaald in een brochure van de Kringwinkel. Eenvoudige witte vaasjes kan je met een likje verf omtoveren tot echte eyecatchers! To do:

stap 1 - ontvet met ammoniak
stap 2 - dip in een verfpot (ik gebruikte lakverf op waterbasis)
stap 3 - hou het vaasje boven de verfpot en laat de overtollige verf er terug in druppen
stap 4 - laat drogen op een stukje folie (af en toe het vaasje van de folie halen)

Eyecatchers

Dit smaakt sowieso naar meer! Ik kijk al uit om te experimenteren met andere kleuren.  

woensdag 2 oktober 2013

Muntgroen, part III

Als een stiefmoederlijk behandeld kastje stond het daar in een hoekje tegen de grond in de Kringwinkel van Turnhout. Mijn oog viel er onmiddellijk op en ik was op slag verliefd. Na een kort telefonisch onderhoud (ons huis staat immers al vol meubeltjes) met de heer Sid Frisjes die uiteindelijk zijn zegen gaf, werd de aankoop van het kastje met glazen schuifdeurtjes een feit.

Dit exemplaar heeft een aantal maanden moeten wachten op zijn ultieme make-over en afgelopen zomer was het zover. Na verscheidene gaatjes te vullen en een zijrand vast te plakken (met tweecomponentenlijm) was het eindelijk tijd voor zijn muntgroene kleurbad. Nice!

make-over

Momenteel ben ik nog op zoek naar een deftig systeem om het kastje op te hangen. In de tussentijd zorgen deze 'Stampertjes' voor de finishing touch. Niet te geloven trouwens wat voor schattigs je soms vindt tussen die postuurkes in de plaatselijke Kringwinkel.

Stampertje en Stampertje

Muntgroene toestanden: wordt nog (minstens) één keer vervolgd... .

donderdag 26 september 2013

Muntgroen, part II

Ik presenteer voor u het eerste exemplaar van de reeks Prinsessenkamernachtkastjes (klik en je ziet het originele kastje rechts boven). Lief, romantisch en... niet roos maar vooral fris muntgroen!

Fris muntgroen

Zoals gepland zou ik het oorspronkelijke schattige deurknopje hergebruiken. Er werd niets mee gedaan, de authenticiteit van het kastje werd hierdoor deels behouden.

Hergebruik

Voor de binnenafwerking deed ik inspiratie op bij een vriendin die de logeerkamer net had behangen en geschilderd. Topresultaat trouwens! Eén muur werd er bekleed met een mooie fantasieprint in het wit en het muntgroen. Het klikte meteen tussen dat papier en mij. Kopen die handel, dacht ik! In de winkel (Gamma) lag nog een warm gele variant, ook niet mis trouwens. 

Perfect match

Het papier werd op maat gesneden en met lijmspray tegen de binnenkant van het kastje geplakt. Een heel prutswerk maar het resultaat maakt het meer dan goed en proud of it!

Coming soon: Muntgroen, part III.

donderdag 12 september 2013

Muntgroen, part I

Muntgroen, ik ben er zot van. Het begon allemaal met onderstaand boek, Balls & Glory. Niet alleen een leuk receptenboek maar ik werd ook instant verliefd op de kleur van de cover. En met die kleur wilde ik wel eens aan de slag gaan.

Balls & Glory - mintgreen

Met het boek naar de plaatselijke verfwinkel en ja hoor, ik ging naar huis met een potje 'Balls & Glory-verf'. In het berghok stond al meer dan een jaar een commode te wachten op een likje verf en nu was het moment eindelijk daar ... tijd om dit kastje een beurt te geven! Helaas pindakaas geen voor-foto, maar het eindresultaat maakt alvast veel goed.

Extreme make-over

Het oorspronkelijke kastje had trouwens drie deurtjes waarvan ik er twee heb weggelaten zodat er een mooie open ruimte werd gecreëerd. Kwestie van iets op te bergen dat stiekem toch gezien mag worden. Vanonder de gele vernislaag toverde ik vier prachtige blankhouten pootjes te voorschijn die ik enkel nog met witte olie behandelde. De scharniertjes werden opgeblonken en er volgde nog een nieuw deurknopje. Tierlanntijntjes goes Nordic en doet dat meer dan behoorlijk al zeg ik het zelf! Over tierlantijntjes gesproken, deze sierlijke groene kat maakt het plaatje compleet.

Lange nek

Tot zover part I van een vierluik, binnenkort dus meer van dat heeerlijke groen!

woensdag 4 september 2013

Bretoense kleerkast

Of ik iets kon doen met een oude kleerkast? 'Zeer zeker,' zei ik tegen de schoonmoeder. De onderdelen stonden een tijdje ergens aan de kant en plots was de ideale moment daar om er iets mee te doen. Yves naar Amerika en ik zou als verrassing de slaapkamer restylen. Dé eyecatcher zou deze kast worden. Zo gezegd zo gedaan!

Ik ging op dezelfde manier te werk als bij de witte nachtkastjes: ontvetten, schuren, schilderen (primer), schuren, schilderen (laag 1), schuren en schilderen (laag 2). Mooi resultaat al zeg ik het zelf!
   
Bretoense kleerkast

Altijd fijn ... enkele detailfoto's.

Mini -vrouwentongen

Typische Bretoense pootjes

Tierlantijntjes

Geen Eames of Philippe Starck maar een doodgewone 'Ann'

Al snel bleek deze kast natuurlijk veel te klein te zijn en kochten we een groter gelijkaardig Bretoens modelletje. Het grotere exemplaar heeft ondertussen zijn likje verf gehad en staat al op zijn plaats. Het kleine broertje staat nu in de linnenkamer mooi te wezen.

woensdag 31 juli 2013

Kastje met spiegel

Ja hoor, u leest het goed. Vanaf heden heb ik een kastje met spiegel. Afgelopen week vond ik in de kringwinkel van Geel een oude spiegel (zonder kastje) die perfect zou passen op mijn kastje zonder spiegel, lees: gesneuvelde spiegel.

Nu ja, zo perfect paste het allemaal niet. De onderkant was te smal voor de richel waar je de spiegel in moet zetten. Op zo'n moment begint mijn probleemoplossend denken op volle toeren te draaien. Er moest een stukje af, de spiegel wordt breder naar boven toe. Met de verwijdering van een strook van zes cm onderaan zou het moeten lukken.

Zo gedacht, zo gedaan. Spiegel in de auto en richting Brico. Ik kreeg te horen dat men bestaande spiegels niet versnijdt, alleen glas van de firma wordt versneden. Mijn vrouwelijke charmes kwamen naar boven en de vriendelijke medewerker maakte een uitzondering. Geheel op mijn verantwoordelijkheid welteverstaan! Spiegel in stukken, geen vergoeding. Voor de 1,50 euro die ik betaalde voor de spiegel wou ik het risico nemen. Als een echte vakman ging hij te werk en sneed er precies zes cm af. Op mijn vraag wat mijn schuld was, antwoordde hij: 'Dat is van de firma!'. Zalig! 

Kastje met spiegel en romantisch tafereel

Even een vergelijkende studie... een spiegel op maat laten maken had me 239,70 euro gekost. Nu heb ik er één voor 1.50 euro, dat is pas zaken doen. Lang leve de kringloopwinkel!

zondag 26 mei 2013

Afscheid van een speciaal kastje

Met dit kastje begon het restylen van meubeltjes allemaal! Drie jaar geleden ongeveer startte ik mijn zoektocht naar een commode op enkele tweedehands websites. Na verschillende muisklikken had ik mijn droomkastje gevonden en het stond klaar om op te halen bij een zeer sympathieke dame in Nederland. 

Twee vrouwen die één kastje in een auto moeten krijgen, het bleek niet evident. Thuis het kastje uit de auto krijgen was nog lastiger! De buurman was zelfs van mening dat we het meubeltje uiteen moesten halen om het eruit te krijgen. Gelukkig kwam er een reddende engel op bezoek en zijn we er in geslaagd om het in zijn gehele te bevrijden. 

Commode met spiegel - kalkwas

Ik behandelde deze commode met kalkwas, een decoratieve afwerking die uit de 16de eeuw stamt. In de boerderijen van vroeger werd er een dik kalkmengsel op de muren gestreken. Wat er overbleef werd verdund en gebruikt om houtwerk en meubels te verven. Resultaat, een mooie witte waas op het hout.

Ons huis puilt ondertussen uit van oude en al opgemaakte meubeltjes en ik moet gaan kiezen welke we gaan behouden en welke niet. Van dit kastje ga ik dus afscheid nemen en hopelijk andere mensen er blij mee maken!

vrijdag 17 mei 2013

A date with Ann

Daten ... hoe doe je dit? Een vraag waar menig adolescent ook vandaag nog mee geconfronteerd wordt. In de jaren veertig brachten voorlichtingsfilmpjes gelukkig soelaas!

Dating: Do's and Don'ts (1949) was een instructiefilmpje voor de American high schools met de bedoeling adolescenten basic dating skills aan te leren. Het hoofdpersonage Woody ontvangt een ticket voor Hi-Teen Carnival, vanaf dan begint de zoektocht naar de ideale date. Volgende prangende vragen komen aan bod:

1. Met welk soort meisje zou hij best op date gaan?
2. Hoe moet hij haar mee uit vragen? 
3. Hoe moet hij afscheid nemen als de date voorbij is?

Verschillende mogelijkheden komen aan bod met daarbij natuurlijk de do's and don'ts. Zalig om te bekijken, zo schattig en braaf!


dinsdag 14 mei 2013

Tierelantijntje

Een avondje stappen in een geliefde stad zoals Gent en dan kom je hetvolgende tegen, een klein gezellig winkeltje met de naam: Tierelantijntje. Dit vroeg gewoon om een foto!

Tierlanntijntjes meets Tierelantijntje

Dit nostalgisch winkeltje aan de Kraanlei is van Jet Baert aka Tierelantijntje. Ze verkoopt er prachtige oude kant en ander handwerk. De doopkleedjes die er liggen zijn kunstwerkjes op zich. Sommige spullen dateren zelfs van einde 19de eeuw en begin 20ste eeuw, haar winkeltje ademt gewoon geschiedenis uit!

Tierelantijntje
Kraanlei 33
9000 Gent

woensdag 8 mei 2013

Spreuk - 100 vlooien zijn beter te temmen ...

'100 vlooien zijn beter te temmen dan één vrouw.' Een spreuk die een tijdje geleden in onze brievenbus zat. Sven en Sarah bleken de afzenders te zijn. Dank u, dank u ... zo'n verrassing is altijd fijn! 

... dan één vrouw

Ik ben er nog altijd niet uit of deze spreuk eerder positief dan negatief geïnterpreteerd moet worden. Aan u de keuze!

woensdag 17 april 2013

Spreuk - Wie 't kleine niet leert ...

Wie 't kleine niet leert, doet 't grote verkeerd. Deze spreuk deed me denken aan: niet beginnen lopen als je nog niet kan gaan. En zo kwam ik automatisch bij de verschillende wezentjes die net (of nog net niet) geboren zijn. 

Deze kleine mensjes zullen immers binnen een dik jaar allemaal hun eerste voorzichtige stapjes zetten. De ene zal natuurlijk wat sneller zijn dan de andere. Toch straf wat er op één levensjaar allemaal gebeurt! 

... doet 't grote verkeerd

dinsdag 16 april 2013

Tea time

Een aantal buitenlandse tripjes achter de rug, batterijen opgeladen en terug van weggeweest. I'm still alive and blogging!

Op reis ben ik altijd benieuwd welke producten je vindt in de plaatselijke supermarkten. Zo vond er ook een bezoekje plaats aan Tesco in Sunderland, een hypermarktketen opgericht anno 1924 in Groot-Brittannië. Wat me direct opviel waren de mooie verpakkingen van het huismerk. Kleurrijk, toffe prints, klaar om aangekocht te worden ... en zo geschiedde het. Citroen-gemberthee, rode bessenthee, kamillethee en muntthee, deze belandden in mijn mandje. 

Thee - huismerk Tesco

Die doosjes maken me helemaal blij! Iemand zin in een tea-time-party?

woensdag 20 maart 2013

Spreuk - Als het getij verloopt ...

'Als het getij verloopt, moet men de bakens verzetten'. Als de omstandigheden veranderen, past men zijn tactiek aan. 

... verzet men de bakens

In het tweede nummer van het magazine Flow dit jaar staat een fijn artikel over de moderne variant van het tegeltje, namelijk heel mooi geïllustreerde posters met positieve quotes. 

Het begint allemaal in het jaar 2000 wanneer een Engelse boekhandelaar een aantal dozen vol met boeken koopt op een veiling. In één van de dozen zit een poster met daarop de boodschap: 'Keep calm and carry on'. Het blijkt tevens een poster te zijn met geschiedenis. 

1939, aan de vooravond van het begin van WO II worden er in een drukkerij tweeënhalf miljoen propagandaposters gedrukt. Dit in opdracht van de Britse overheid met een boodschap voor het volk in tijden van een naderende oorlog: 'Keep calm and carry on'. Blijf kalm en ga gewoon door ... dan komt het wel goed. Deze posters komen om onduidelijke redenen nooit in omloop en geraken in de vergetelheid... tot in 2000.

Originele poster

De boekhandelaar hangt de poster op in zijn winkel en kent vanaf dat moment een groot succes! Er worden nieuwe exemplaren gedrukt en er barst een ware hype rond los.

Deze poster wordt ook een inspiratiebron voor vormgevers die aan de slag gaan met hun eigen favoriete wijsheden. Schitterende resultaten! Uitgeverij Chronicle Books gaf in 2011 een boekje uit dat vol staat met deze mooie plaatjes. De cover luidt: 'Everything is going te be OK'. De bestelling van dit juweeltje is al een feit! 

2011 - Chronicle Books

Al zijn deze nieuwe tegeltjes zeer schoon, ik blijf toch trouw aan mijn zoektocht naar de oude tegelspreuken die in vroeger tijden nog ergens boven de deur of de haard gehangen hebben! Mijn tactiek blijft dus onveranderd.

dinsdag 19 maart 2013

Blij door Boch

Altijd leuk als je partner perfect weet hoe hij je blij moet maken. Afgelopen weekend was het retrodag in de kringwinkels. Hij ging al vroeg op (schatten)jacht en kwam thuis met prachtig Boch-materiaal, een waterkan met zes bijpassende kopjes.

Boch - Rambouillet - 1966 

Na wat opzoekwerk blijkt dat deze bruin-olijfgroene handgeschilderde kunstwerkjes deel uit maken van de Rambouillet-serie die door  Boch in 1966 op de markt werd gebracht. Dit vanwege hun 125 jarig bestaan (1841-1966). Mooi, mooi, mooi!

2,5 euro voor de waterkan en 3 euro voor de zes kopjes, een spotprijsje in vergelijking met de soms veel te duur geprijsde meubels die er stonden!

vrijdag 15 maart 2013

Spreuk - Een dame ...

'Een dame is een vrouw waarbij mannen zich als heren gedragen'. Welgeteld een week geleden was het nog Vrouwendag en nu op Tierlanntijntjes een ode aan de vrouw als dame.

... is een vrouw waarbij mannen zich als heren gedragen
                                                                        
Wat vrouwen betreft, mijn vriendin en ik zijn afgelopen jaar dertig geworden. Psychologisch gezien voelden we ons pas echt vrouw vanaf dat moment. Een reis naar Firenze werd een soort van overgangsritueel en kreeg de leuze: Arrivederci twenty-something girls - Buon giorno thirty-something women. Zalige vakantie!

Trouwens ... een toepasselijke wijsheid bij de spreuk van deze week: Beter laat dan nooit!

woensdag 6 maart 2013

Spreuk - Geweld eindigt ...

'Geweld eindigt waar liefde begint'. Afgelopen weekend kocht ik het boek Borderline Times van Dirk De Wachter, een psychiater die de laatste maanden verschillende keren in de media kwam met zijn visie op de huidige maatschappij. Hij bekijkt de maatschappij vanuit de borderlineproblematiek, een persoonlijkheidsstoornis die vandaag het vaakst gesteld wordt in de psychiatrie. 

Een aanrader

De maatschappij is volgens hem te gericht op consumeren, presteren, persoonlijke vrijheid, genieten, ... . Als we niet meekunnen (bijvoorbeeld na een tegenslag in het leven) vallen we uit de voortvarende boot en is de kans groot om snel een label vanuit de psychiatrie opgeplakt te krijgen. Om die 'labels' te behandelen is er dan weer een heel gamma pilletjes voorhanden. De farmaceutische sector is immers big business. We worden opnieuw consument en de cirkel is rond. Patiënten zijn volgens De Wachter de symptoomdragers van een zieke maatschappij (zinloos geweld, eenzaamheid, hoge suïcidecijfers, ...), een maatschappij die lijdt aan borderline. 

Een eerder pessimistische visie maar is ook hoop, eveneens de titel van het laatste hoofdstuk in het boek. Die hoop is te vinden in de liefde, de naastenliefde. Niet alleen ik, ik, ik maar vooral wij, wij, wij. Op één van de laatste bladzijden schrijft hij: 'De kleine goedheid is de goedheid van de nederige mens, die in het besef van zijn eindigheid zijn hoogmoed achter zich heeft gelaten en spaarzaam hulp biedt. Ze kent haar beperkte plaats maar maakt van haar bescheidenheid ook geen nieuwe orthodoxie. De kleine goedheid kiest voor partiële, voorlopige, maar reële daad van barmhartigheid tegenover de unieke Ander.' Onderstaande spreuk sluit hier naar mijn eigen bescheiden mening naadloos bij aan.

... waar liefde begint

Nog een aantal passages uit het boek die me zijn bijgebleven:

* 'We zijn allemaal bedrijfsleider geworden van de bvba Ik. Wie meekan, heet succesrijk; de rest valt uit de boot.'

* 'Laten we voorzichtig zijn met het door elkaar gooien van sekserollen. Emancipatie is één strijd. Vrouwen hebben er alle belang bij dat mannen het goed stellen. En omgekeerd. Laat vrouwen geen mannen willen worden en laat mannen geen vrouwen willen worden. Laten we mekaar gewoon graag zien. En blijven lachen!'

* 'Wij zijn in zo sterke mate bezig met de ontplooiing dat we onszelf verliezen in de plooien.'

dinsdag 5 maart 2013

Lente in de tuin!!

Zalig zonnetje vandaag en de warmste 5de maart ooit hoor ik net. De lente is in het land, voor even dan toch. De natuur laat dit langs alle kanten merken. Ook zo in onze voortuin die gewoon bestaat uit zwart zand en onkruid. Elk jaar mogen we ons verheugen op plots tevoorschijn komende bloemetjes die we niet eens gezaaid hebben. Bloemen van geluk moet je blijkbaar dus niet altijd zelf planten. Het zijn paarse exemplaartjes dit voorjaar, mooi mooi mooi! En... daar worden we blij van!

Lente in ons voortuintje

Een vraag die me trouwens al een tijdje bezighoudt: wanneer is iets onkruid en wanneer is iets geen onkruid? Hier heb ik tot op heden nog geen sluitend antwoord op gekregen.

woensdag 27 februari 2013

Spreuk - Een vriend is iemand ...

'Een vriend is iemand die alles van je weet, en toch van je houdt'. Meer woorden heeft deze spreuk niet nodig!

... die alles van je weet, en toch van je houdt

woensdag 20 februari 2013

Spreuk - Het is beter rijk te leven ...

'Het is beter rijk te leven, dan rijk te sterven'. Rijk leven, dat hebben we vorige week zeker en vast gedaan in Italië! Pizza, pasta, lasagne, prosecco, wijn, cocktails, ... we hebben het allemaal gehad. En dat mag, ook al voel je het achteraf wel in je portemonnee. Maar hey, je leeft maar één keer! 

... dan rijk te sterven

zondag 17 februari 2013

Kastje zonder spiegel

Eindelijk ... opnieuw een gerestyled meubeltje op Tierlanntijntjes. Kastjes een nieuwe touch geven, één van de leukste dingen om te doen. Deze keer was het een commode van donker hout met een ietwat zware uitstraling. In de kringwinkel zag ik het al voor mij... ik zou er een luchtige versie van maken. De wederhelft had enorme twijfels maar toch heb ik mijn zin kunnen doordrijven en de aankoop werd een feit. Ondertussen heeft hij me al toegefluisterd dat het een mooi kastje is geworden. Opzet geslaagd! 

Commode in het wit

Normaal gezien hoorde er nog een ouderwetse spiegel bij, maar helaas deze sneuvelde een tijdje geleden. Een nieuwe laten maken was een iets te kostelijke zaak dus we doen het voorlopig zonder. Moest iemand ooit een gelijkaardige spiegel tegenkomen zoals op het schetsje hieronder. Let me know!

Wanted 

De spiegel heb ik dan wel moeten afgeven, de bloemenknopjes van de deurtjes en schuifjes komen helemaal tot zijn recht in deze witte versie. Op het oude kastje zaten er nog rozetten achter de knopjes, die zijn weggelaten wegens te opzichtig.

Deurknopje zonder rozet

Detail deurknopje

Het kastje kreeg een plaats in de slaapkamer en het geheel werd afgewerkt met een postuurke van een schoon katteke en een fris (nep)bloempje. Meer heb ik niet nodig om de dag goed te beginnen!

Afwerking

woensdag 6 februari 2013

Spreuk - Een vriendelijk gezicht ...

'Een vriendelijk gezicht draagt geen masker'. Over maskers gesproken, zaterdag vertrek ik in zeer goed gezelschap voor een paar dagen naar Bologna. Vanuit Bologna geraak je gemakkelijk in dé carnavalsstad van Italië. Dus ... Venetië, here we come!

Carnaval en Venetië gaan hand in hand samen. Het Carnevale di Venezia is dit jaar van start gegaan op zaterdag 26 januari en eindigt op dinsdag 12 februari. Carne vale, oftewel 'afscheid nemen van het vlees', dat staat centraal in deze periode! Tot aanstaande dinsdagnacht mag er overdadig gedronken, gegeten en gefeest worden, klokslag middernacht is het allemaal voorbij. De vastenperiode gaat dan in, 40 dagen lang, tot Pasen.

Ik ben altijd wel te vinden voor wat religieuze en historische achtergrond. Zo bestaat het carnaval van Venetië al sinds de 13de eeuw. Ook de maskers, vaak kunstwerkjes op zich, waren er vanaf het begin bij. Sociale status verbergen, dat was de oorspronkelijke bedoeling. In alle anonimiteit kon men zich eens lekker laten gaan en iedereen feestte met iedereen. Hoe laat was het dan in Venetië? Party-time!!

... draagt geen masker

woensdag 30 januari 2013

Spreuk - Wie als vriend hier binnen gaat ...

'Wie als vriend hier binnen gaat, komt nooit te vroeg maar steeds te laat'. Een klassieker onder de tegels. Dé spreuk die in vroeger tijden wel ergens boven een deur te vinden was.

... komt nooit te vroeg maar steeds te laat

... komt nooit te vroeg maar steeds te laat

maandag 28 januari 2013

Dé pompoensoep met balletjes

Op algemeen verzoek maakte ik afgelopen week nogmaals dé pompoensoep met pikante balletjes, een succesnummer op oudjaarsavond.

Zoals beloofd zou het recept op Tierlanntijntjes komen. Op onderstaande foto het laatste tasje soep met nog één balletje. Waar de andere naartoe zijn, wie weet het? Al durf ik toch wel in de richting te kijken van de man des huizes hier, een fervente liefhebber van soep met ballekes.

Pompoensoep met nog één pittig balletje

* 1 oranje hokkaido pompoen
* 300 gram rundergehakt
* 1 ui
* 1 winterwortel
* 2 theelepels gemberpoeder
* 3 theelepels kerriepoeder
* 1/2 theelepel gemalen komijn
* 1 theelepel gemalen koriander
* 1 à 1.5 liter groentebouillon
* peper en zout

Strooi peper en zout door het gehakt. Kneed het gehaktmengsel goed door en draai daar kleine balletjes van.
De pompoen schoonmaken door deze goed af te spoelen, doormidden snijden en de pitten verwijderen met een lepel. De schil mag er aanblijven als deze niet al te dik is. Het maakt de soep heel smeuïg. De pompoen in blokjes snijden. 
Snij ook de wortel in blokjes en snipper de ui.
Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de ui gedurende een minuut. Roer de gember, komijn en koriander erdoor. Voeg de pompoen en wortel toe en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de pompoen gaar is. 
De soep mixen en het geheel weer aan de kook brengen. Voeg de gehakballetjes toe en laat  ze nog 10 minuten zachtjes meekoken. Afkruiden met peper en zout.

Succes verzekerd! Dit recept vind je terug op de website van De Groene Weg, een keten van biologische slagerijen in Nederland.

zondag 27 januari 2013

Witte chocoladepasta

Choco, I love it! Het gebeurt wel eens dat ik met de lepel (theelepel of soeplepel) in aanslag naar de chocopot grijp. Zalig! 

Eind vorig jaar ging ik zelf aan de slag en maakte witte en bruine chocopasta voor mijn Secret Santa slachtoffer, Buffie. Enkele dagen geleden liet ze me weten dat ze helemaal weg was van de witte chocopasta. En ze is zeker niet alleen! 

Homemade: chocopasta en witte chocopasta

Dus speciaal voor Buffie en alle andere chocopasta-lovers, zie hier het recept dat ik volgde. 

* 200 g witte chocolade
* 200 g ongezouten, zachte boter
* 50 ml zonnebloemolie met neutrale smaak (= ontgeurde zonnebloemolie)

Breek de chocolade in stukjes en laat hem al roerend smelten au bain-marie. Let goed op dat de chocolade niet te warm wordt.
Neem de kom uit het water.
Voeg de zachte boter bij de chocolade en klop stevig met de mixer.
Giet beetje bij beetje de zonnebloemolie bij het mengsel.
Doe de chocopasta in een pot en zet koel weg.

Dit recept vond ik in het boek: Zelfgemaakt. eenvoudige cadeautjes om te geven en te houden (Majke Jongen). Het staat boordevol creatieve ideetjes!


Een bron van inspiratie!

woensdag 23 januari 2013

Spreuk - Wie niet in staat is een fout te maken ...

'Wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat'. Deze spreuk kreeg ik gisteren van mister Frisjes. En blij dat ik was, deze zat immers nog niet in mijn collectie.

Fouten maken mag, gelukkig maar! En uit je fouten leer je. Zo leerde ik zéér recentelijk om in het vervolg een losstaande spiegel niet zomaar tegen iets aan te zetten. In het voorbijgaan raakte ik de spiegel en klets... in vijf stukken. Net de spiegel van een commodekastje dat ik onlangs schilderde. 

Teleurstelling alom natuurlijk. Ik nam de vorm van de spiegel onmiddellijk over op dik karton en ben vandaag nog naar Brico gereden. Misschien maakten ze daar wel spiegels op maat. En ja hoor, dat deden ze. Het prijskaartje daarentegen viel wel tegen, 239.70 euro voor een nieuwe op maat gemaakte spiegel. Too much! Zeker als je weet dat het totale kastje een luttele tien euro kostte in de kringwinkel van Geel.

... is tot niets in staat

Hopelijk passeert er in de nabije toekomst een gelijkaardig spiegeltje op mijn pad. Dat zou zeer fijn zijn! En niet te vergeten... de scherven brengen me misschien nog geluk!  

maandag 21 januari 2013

Een vruchtbaar weekend

Het is dan ondertussen wel Blue Monday, volgens een Brits psycholoog de meest deprimerende dag van het jaar, ik geniet toch maar lekker na van mijn uiterst vruchtbare weekend.

Vrijdag rond een uur of vier gestart met een naai-ateliertje onder vriendinnen. Een perfecte timing zo bleek want de naailes op zaterdag ging niet door. Onder het thema: 'Tasjes maken de vrouw' gingen we van start. Ikzelf maakte nog een aantal broertjes en zusjes bij van mijn eerder gemaakt mini-tasje. Eén tasje, klaar in zes minuten, het blijft voor mij onrealistisch maar het ging sowieso vlotter na een tijd. Restjes stof... ik kan er ondertussen wel weg mee!

Sfeerbeeld naai-ateliertje

Broertjes en zusjes van mini-tasje 1

Zaterdag, kringwinkeldag! Mol had niet zoveel te bieden, Turnhout daarentegen maakte me blij met drie sterretjesborden van Boch. Soepborden van die reeks had ik nog niet én slecht 75 eurocent per bord, die moesten gewoon gekocht worden. De borden werden ook die dag al plechtig ingewijd met een lekker soepje. Een probeersel met als ingrediënten: drie gele wortels, één pastinaak, een halve knolselder en natuurlijk ajuin. Mmmm... winter in je bord!

Winterse soep in Boch bord

Iets wat al lang op het programma stond waren de Mexicaanse bruidskoekjes naar het recept van Dorien Knockaert. Ik had er zoveel goeds over gelezen dat die ook ten huize Tierlanntijntjes gemaakt moesten worden. Dit weekend was het de moment! Een schot in de roos... heel lekker en de structuur doet me een beetje denken aan zandkoekjes. Ze werden tevens erg gesmaakt door mijn mannelijk gezelschap hier in huis!

Mexicaanse bruidskoekjes op Boch bord

Zondagavond in de zetel met een tas warme chocomelk (warme melk + pure hagelslag) en een bruidskoekje in de hand, een schone afsluiter van het vruchtbare weekend! 

woensdag 16 januari 2013

Spreuk - Zoals het klokje thuis tikt ...

'Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens'. Een klassieker en kijk hoe mooi beide tegeltjes zijn! Daarom al verdienen ze een plaats op Tierlanntijntjes!

De zus is afgelopen weekend verhuisd naar haar eigen stekje en ik hoop dat ze dat tikkend klokje gauw zal vinden in haar nieuwe thuis! 

... tikt het nergens

... tikt het nergens

woensdag 9 januari 2013

Spreuk - Gezelligheid ...

'Gezelligheid kent geen tijd'. Net klaar met werken en de hoogste tijd om nog wat gezelligheid hier in huis te brengen! 

Ik maak mijn 'Even bijkomen' thee, kruip onder mijn fleecedekentje, boekje erbij en we zijn geïnstalleerd. Nog efkes genieten van deze woensdag, 9 januari 2013!

... kent geen tijd

Even bijkomen... niet alleen 's middags maar ook laat op de avond