woensdag 28 november 2012

Spreuk - Oost west ...

'Oost west thuis best'. Mijnen thuis, de plaats waar ik volledig mezelf ben en steeds terecht kan na een drukke dag.

... thuis best

Momenteel ontbreekt er iets in mijnen thuis. Toen ik daarstraks de woonkamer binnenkwam, kon ik tegen niemand vertellen over mijn avonturen in de Kringwinkel van Geel. Het was immers een hele onderneming om het commode-kastje dat we vorige week hadden gekocht in de auto te krijgen. De achterbank er half uit, passagierszetels helemaal naar voor... echt millimeterwerk! Maar hey... don't underestimate a woman.

Wie of wat ontbreekt er? Wel, mijn meneer is heel vroeg deze ochtend vertrokken voor drie dagen naar IJsland, organisatie Johnnie Walker. Een persreis om de Double Black voor te stellen. Ik ben heel trots dat ze hem hebben uitgenodigd maar ook stiekem een tikkeltje jaloers. Reden te meer dus om mijnen thuis nu extra gezellig te maken.

Kaarsjes aan, een lekkere thee, gestoofde appeltjes met rozijnen, onder het fleecedekentje een boek lezen,... ik kan er tegen deze woensdagavond. 

Home, sweet home!

woensdag 21 november 2012

Spreuk - Bloemen van geluk ...

'Bloemen van geluk moet je zelf planten', een spreuk van wijlen Phil Bosmans. Geluk... wat is dat eigenlijk voor iets? Ikzelf vind het alleszins niet gemakkelijk te omschrijven, integendeel! 

Plots is het daar... een geluksgevoel. En het is ook oh zo snel weer weg. Instant happiness die me ook afgelopen zondag plots overviel bij het gade slaan van een mooi tafereeltje tussen twee zusjes. Peuter-zus die baby-zus uit het niets (zo leek het voor mij) een dikke knuffel geeft. Wat moet je meer hebben om je zondagnamiddag nog beter te maken. De heerlijke zelfgemaakte carrot cake van de jarige had immers al heel erg zijn best gedaan voor een geslaagde zondag!   

... moet je zelf planten

Over geluk gesproken... een collega vertelde gisteren over Bhutan, een Aziatisch staatje ergens gelegen tussen China en India. In Bhutan is er blijkbaar een ministerie van Geluk met de daarbij horende minister van Geluk. De overheid streeft er naar een zo groot mogelijk Bruto Nationaal Geluk in plaats van zo veel mogelijk geld en producten na te jagen. Men gelooft niet dat je automatisch gelukkig wordt als al je materiële wensen zijn vervuld. Welzijn en emotionele groei zijn net zo belangrijk. Bhutan wordt vaak beoordeeld als één van de gelukkigste landen ter wereld. Iets waar we misschien van kunnen leren?

Deze spreuk herinnert me er trouwens aan dat ik zeker dit weekend nog mijn gratis en voor niets gekregen bloembollen van de dag van de klant in de grond steek. Binnenkort komt de vrieskou en dan is het te laat. Hopelijk brengen mijn zelfgeplante narcissen me geluk in het voorjaar!

dinsdag 20 november 2012

Secret Santa

Op de valreep me afgelopen weekend nog ingeschreven en ondertussen mijn 'gelukkige slachtoffer' ontvangen. Secret Santa, ik heb er zin in!

Geschenkjes geven en krijgen... de ene geeft graag en de andere krijgt liever. Ikzelf zit in de categorie 'geeft graag'. Altijd fijn om andere mensen met iets gelukkig te maken. Dat gaan we dus bij deze doen! Het feit dat je je 'slachtoffer' niet persoonlijk kent maakt alles extra spannend.

Secret Santa

Met dank aan Tess die dit alles organiseert!

woensdag 14 november 2012

Spreuk - Achter de wolken ...

'Achter de wolken schijnt de zon', en zon dat kregen we vandaag! Na verschillende dagen van miezerig en donker herfstweer opnieuw een paar straaltjes van onze geliefde vuurbol. Haar gouden gloed maakt mensen mooier, doet hen stralen en zorgt voor een vrolijk gevoel. Bewonderenswaardig!

... schijnt de zon

Mijn eigen lijf en leden ondervinden het al... de dagen worden korter en korter. Elke dag minder en minder kans op een kus van de zon. Dan maar zelf op zoek naar dingen die me mooier maken, me doen stralen en voor een vrolijk gevoel zorgen.

Afspraak bij de schoonheidsspecialist voor de wenkbrauwen... check! Bezoek aan de kapper plannen... check! Bloemetjes gaan halen om ze in mijn nieuwe vaasjes te zetten... check! Deze kocht ik trouwens gisteren in de Kringwinkel van Turnhout, 65 eurocent per stuk. Ze voor dat geld laten staan zou zonde geweest zijn! 

Wolken of zon, een bloemetje is altijd op zijn plaats

zondag 11 november 2012

Oude nachtkastjes in een nieuw jasje

Drie euro betaalde ik voor twee bruine nachtkastjes in de Kringloopwinkel van Geel. Dat is welgeteld anderhalve euro per stuk. Een koopje! Het is niet dat deze kastjes direct pareltjes te noemen waren, ik wist wel onmiddellijk welke richting ik ermee uit wou. Een frissere look, dat was het uitgangspunt.

Nachtkastje - voor

Een frissere look... wit zou het worden, direct ook de basis van ons interieur. De restjes verf in de kelder kwamen hierbij enorm goed van pas. Omdat wit natuurlijk snel gaat vervelen, speel ik graag met accentkleuren en ééntje die daarbij vaak terugkomt is groen. Ergens in huis lagen nog deurknopjes, in Ikea op de kop getikt wegens spotgoedkoop. Laten we zeggen dat er enig zoekwerk aan te pas kwam maar de volhouder wint / vindt. Ideaal voor mijn nieuw project, een groen accentje.  

Groen deurknopje - Ikea

Als er één ding gezien mocht worden aan de originele kastjes, dan waren het wel de fraai gevormde pootjes. Hier iets aan veranderen zou zonde geweest zijn. Wit en houttinten, dat werkt altijd. Een gouden combinatie!

Fraai gevormd kastpootje

Een veilige optie maar daarom niet minder mooi, de binnenkant van het kastje gewoon in het frisse wit schilderen. Een ideetje voor een volgende keer: behangpapier gebruiken voor de bekleding van de achterwand. 

Witte binnenkant

Bij één van de kastjes heb ik het deurtje achterwege gelaten. Variatie is altijd leuk en soms mag datgene wat in de kast ligt gewoon zichtbaar zijn. In dit geval zijn het enkele exemplaren van Flow. Een zeer fijn magazine om in te bladeren en inspiratie op te doen. Ik kijk al uit naar het volgende nummer! Wordt op 5 december verwacht.
  
Flow in open kastje

Ondertussen pronken beide nachtkastjes op onze zolder. Begin september werd die trouwens omgebouwd tot mijn eigen werkplek, kwestie van thuis en werk meer gescheiden te houden. In de living wordt er dus niet meer voor school gewerkt... iets wat hier ten huize Tierlanntijntjes erg toegejuicht wordt!

Kastjes - na

Wit kastje, witte muur... en twee babyplantjes zorgen voor een leuk groen accent. Plantjes kan je nooit genoeg hebben staan.

Babyplantjes

Stel je wil zelf aan de slag, zo ga je te werk.

stap 1 - ontvetten met ammoniak, sterk verdund met water
stap 2 - binnenkant opschuren (150*) en afstoffen - kunststof buitenkant niet opschuren
stap 3 - universele primer
stap 4 - binnenkant en buitenkant opschuren (240*) en afstoffen
stap 5 - eerste laag lak glans
stap 6 - binnenkant en buitenkant opschuren (240*) en afstoffen
stap 7 - tweede laag lak glans

* Het getal verwijst naar de korrelgrootte van schuurpapier. Hoe groter het getal, hoe fijner de korrel.

woensdag 7 november 2012

Spreuk - Van het concert des levens ...

'Van het concert deze levens krijgt niemand het program', het is één van de meest voorkomende tegelspreuken en een waarheid als een koe. Niemand kan immers voorspellen hoe het leven zal verlopen. Maar goed ook!

... heeft niemand een program

Vermoedelijk werd deze wijsheid pas na WOII als wandspreuk gebruikt. Toch is het waarschijnlijk dat deze zin al wel bestond voor hij aan muren werd gehangen, als onderdeel volgend gedicht (auteur onbekend):

Van het concert des levens krijgt niemand een program
Vanaf het eerste uur stond vast wat in je leven kwam
De partituur van het concert is aan geen mens bekend
De lijnen naar het slot­accoord weet slechts de dirigent

Ons hart, dat is een instrument dat men met liefde streelt
Maar het wordt door ons als solist zo harteloos bespeeld
Eens middenin de regel zijn er geen noten meer
Dan eindigt zomaar de partij en niemand weet wanneer

... krijgt niemand een program

Ook al weet je niet wat er nog allemaal op jouw programma des levens staat, blijf alert voor de kleine dingen die je blij kunnen maken. Voor sommige mensen is dat een keldermuur vol met tegelspreuken!

zondag 4 november 2012

Niets zo charmant als een spreuk aan de wand

Van het concert des levens kent niemand het program, met deze spreuk begon het allemaal. Het deed me denken aan het interieur van mijn grootouders waar er boven de deuren wijsheden des levens hingen. Wie kent ze niet deze spreuken.

Onder het motto "wijsheden van vroeger mogen niet verloren gaan" begon ik ze te verzamelen. Tegelspreuken of spreukentegels, je vindt ze vaak op rommelmarkten en in kringloopwinkels.

De muur van onze kelder is ondertussen versierd met tal van deze spreuken, een bezoek aan de onderverdieping is dan ook telkens een plezier. Na de wall of fame nu ook onze eigenste wall of wisdom!

Wall of wisdom

Elke woensdag op Tierlanntijntjes, een nieuwe spreuk! Wijsheden uit ver vervlogen tijden.

Sterretjes en stippen

Oud servies van Boch, ik heb daar een zwak voor. Eten we thuis van deze borden, dan voel ik me onmiddellijk gelukkig en het eten, dat smaakt nog meer.

Huisgemaakte falafel op Boch bord

Mijn instant happiness werd begin september extra gevoed toen een vriend des huizes onverwacht langskwam om een artikel uit het Standaard magazine te laten zien. Een stukje waarin wordt verwezen naar foodblogger SidFrisjes, aka mijnheer Tierlanntijntjes.

Eén blik op het artikel en wat zag ik? Een foto van mijn huisgemaakte falafel en dat op één van de allermooiste bordjes van Boch die ik dit jaar in de Kringloopwinkel van Turnhout vond! Meer dan trots, dat kan je wel raden.

Huisgemaakte falafel - De Standaard Magazine

Het bordje van Boch la Louvière versierd met vrolijke blauwe sterretjes stamt uit de jaren 50. Uit hetzelfde decennium dateert ook de variant met blauwe stippen. Eenvoudige bordjes die het leven net dat iets aangenamer maken!


Pompoenpizza op Boch bord